Containerbegrippen

Klantgerichte, ontzorgende en full service dienstverlening.

Containerbegrippen

Iedereen kent ze wel. Termen als ontzorgen, klantgericht en full service. Toch zijn het begrippen die naar mijn mening weinig zeggen. Ik ken immers weinig bedrijven die hun klanten doelbewust zorgen bezorgen. En wat is precies full service? Veel van deze termen worden te pas en te onpas gebruikt in communicatie op websites, in folders en brochures. Terwijl je zoveel meer vertelt, wanneer je deze containerbegrippen vermijdt.

Inhoud geven
Vooropgesteld: natuurlijk bevatten containerbegrippen een kern van waarheid. Dienstverleners ontzorgen hun klanten nou eenmaal. Maar daar zit precies de crux. Want waarom vertel je wat mensen al weten? Het is alsof de slager adverteert met: ‘Voor al uw vlees’. Natuurlijk. Het is – de vegetarische slager uitgezonderd – een waarheid als een koe. We weten alleen niets meer dan we al wisten bij het woord slager. De kunst is om inhoud te geven aan je boodschap. Wat doe je precies, waardoor de klant zijn zorgen ziet verdwijnen? Goede service bieden? Vast. Maar ook dat is een containerbegrip. Want wat is goede service? Bijvoorbeeld 24 uur per dag bereikbaar zijn. Of klanten persoonlijk bezoeken, in plaats van alleen via telefoon of e-mail contact hebben. Hiermee maak je concreet wat klanten kunnen verwachten van je dienstverlening. Zodat ze zelf kunnen denken: ‘Dat is nog eens goede service.’

Onderscheidend vermogen
Bijkomend nadeel van containerbegrippen in je communicatie, is dat ze weinig onderscheidend zijn. Want net als clichés, worden containerbegrippen per vrachtschip aangevoerd. Je ziet ze overal, waardoor het moeilijk wordt voor de klant om te kiezen. Gaat hij voor full service partij A, of full service partij B? Zonder verdere uitleg is dat lastig. Gelukkig wordt dit beter wanneer je inhoud geeft aan je communicatie. Je onderscheidt jezelf, door te vertellen wat je daadwerkelijk doet. Daarmee kan je nog steeds lijken op je concurrent, maar kan je klant bij jou wel degelijk een voordeel zien die hij niet bij de ander treft.

Je verhaal vertellen
Hoe breng je nu je boodschap over? Het antwoord daarop is voor elke boodschap anders. Wat voor de een geldt, is niet per se van toepassing op de ander. Het middel moet passen bij wat je wilt vertellen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar je verhaal. Wat maakt je onderscheidend? Waar moet de focus op liggen? Wanneer je dat in kaart hebt, kijk je naar het beste middel om dat te vertellen. Of dat nu een video, een speciale landingspagina op je website, of een brochure is: het gaat uiteindelijk om het overbrengen van jouw onderscheidende boodschap. Eentje waarin je containerbegrippen inhoud geeft, zonder ze te noemen. Zodat vervolgens een vracht aan nieuwe klanten zich door jou laat ontzorgen.