Maak arbeidsmarktcommunicatie persoonlijk

Werving van de juiste persoon op de juiste plek

Maak arbeidsmarktcommunicatie persoonlijk

Het juiste personeel vinden is niet altijd even makkelijk. Waar sommige vacatures massa’s sollicitanten trekken, zijn anderen moeilijk in te vullen. Daarom is het zeer belangrijk om mensen te vinden die lang bij je blijven werken. Goede arbeidsmarktcommunicatie is dan essentieel. Het zorgt voor de juiste persoon op de juiste plek. 

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

Voordat ik start met uitleggen waarom persoonlijke arbeidsmarktcommunicatie belangrijk is, eerst een kort antwoord op de vraag: ‘Wat is arbeidsmarktcommunicatie?’ Arbeidsmarktcommunicatie is communicatie die erop gericht is om personeel te werven dat goed bij jouw organisatie past. Het is verstandig dit planmatig aan te pakken. Zo zorg je voor een consistente boodschap, waardoor potentiële werknemers jouw communicatie steeds meer gaan herkennen. Voor je start met arbeidsmarktcommunicatie, kijk je eerst naar je eigen organisatie. Welke personen passen in dit bedrijf? Wanneer je dat weet, kijk je met welke boodschap je ze aanspreekt. Vervolgens is het zaak om deze boodschap continu te blijven herhalen, zodat de juiste werknemers zich aangetrokken gaan voelen tot jouw organisatie. 

Persoonlijke arbeidsmarktcommunicatie

In de definitie van arbeidsmarktcommunicatie zit het persoonlijke aspect al een beetje verscholen. Je wil personeel werven dat bij jouw bedrijf past. Daarvoor is het belangrijk om het verhaal van jouw bedrijf duidelijk te vertellen. Waar sta je voor? Wat is de bedrijfscultuur? Kortom: wat kunnen toekomstige collega’s verwachten wanneer ze bij je komen werken? Dat gaat verder dan een standaard vacaturetekst. Persoonlijke arbeidsmarktcommunicatie vertelt iets over je bedrijfscultuur. Het vertelt het verhaal van jouw organisatie, vanuit het perspectief van werknemers. 

Voorbeeld van arbeidsmarktcommunicatie

Om duidelijk te maken hoe arbeidsmarktcommunicatie eruit kan zien, schetsen we een fictief voorbeeld van een technische dienstverlener. Goede techneuten zijn voor hen lastig te vinden. Er solliciteren wel mensen op de vacatures, maar vaak blijkt het uiteindelijk geen match. Hierdoor is er veel verloop binnen het bedrijf. 

We beginnen met kijken naar de organisatie: Wat zo uniek is, is dat de techneuten veel autonomie hebben. Ze delen hun eigen tijden in en zijn zelf volledig verantwoordelijk voor een pakket aan klanten. Eigenlijk zoekt het bedrijf allemaal kleine ondernemers, die veel verantwoordelijkheid krijgen én nemen. Onder collega’s zijn veel sociale contacten. Na werktijd wordt regelmatig geborreld en daarnaast heerst een duidelijke help-cultuur. Weet je het even niet, dan is er altijd iemand die te hulp schiet. 

Met dit duidelijke beeld van de cultuur binnen het bedrijf, gaan we de arbeidsmarktcommunicatie opzetten. Omdat alle collega’s veel verantwoordelijkheid hebben, zetten we vijf collega’s in de spotlights. We maken een ‘werken bij’ gedeelte op de website, waar we hun verhaal gaan vertellen: wie zijn ze, wat doen ze en wat vinden ze zo leuk aan werken bij dit bedrijf. Het verhaal vertellen we op de website in tekst, ondersteund met mooie portretfoto’s van de vijf collega’s. We focussen hun verhalen op de verantwoordelijkheid en de sociale aspecten, want nieuwe collega’s moeten zich daardoor thuisvoelen. 

Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de verhalen lezen, maken we ook een campagne. De foto’s worden, samen met mooie quotes uit de verhalen, verwerkt tot online advertenties die we plaatsen waar de doelgroep zich bevindt. Ook nemen we korte video’s op met de collega’s. Hierin vertellen ze hun verhaal ook op beeld. Deze video’s komen op de site, maar delen we ook via social media. Consequent blijven we benadrukken hoe de cultuur binnen het bedrijf is. Dus wanneer er een vacature is, verwijzen we ook naar deze speciale pagina’s op de website. Zo vinden de juiste nieuwe collega’s hun weg naar het bedrijf en daalt het verloop. 

Klein beginnen

Bovenstaand voorbeeld van arbeidsmarktcommunicatie klinkt wellicht als een heel moeilijke operatie, met website, fotografie, video en campagne. Maar je kunt arbeidsmarktcommunicatie ook rustig opbouwen. Belangrijkst is om te weten wie er bij je passen. Heb je een salesorganisatie, dan zoek je iemand die een kick krijgt van verkopen. Heb je echter vooral maatschappelijke idealen, dan is een echte verkoper wellicht niet de juiste persoon. Als je weet wie je zoekt, leg dan eens je huidige vacatures langs die lat. Bekijk ook eens de introtekst van je vacaturepagina. Komt dit overeen? Vervolgens kun je eens een collega aan het woord laten in een blog, of via een van je social media kanalen. Zolang je dit planmatig doet, met jouw gewenste doelgroep in het achterhoofd, ben je goed op weg met arbeidsmarktcommunicatie. En hoe persoonlijker die communicatie is, hoe meer goede matches je aantrekt uit de arbeidsmarkt. Wanneer je consequent en continu jouw verhaal blijft vertellen, zullen uiteindelijk steeds meer juiste matches zich melden.